Het gaat hierbij niet alleen om de energieprestaties van het gebouw, maar ook om zaken als binnenklimaat, gezondheid, comfort en gebruiksvriendelijkheid.
Het plan wordt opgesteld door een team van specialisten, zoals bouwtechnisch adviseurs, installatietechnici, energieadviseurs en eventueel architecten en interieurontwerpers. In het plan wordt in kaart gebracht welke maatregelen er genomen kunnen worden om het gebouw duurzamer te maken, hoeveel deze maatregelen kosten en wat de besparingen zijn op het gebied van energie en onderhoud.
Het integraal verduurzamingsplan kan ook aandacht besteden aan de financiering van de verduurzamingsmaatregelen en de communicatie met gebruikers en belanghebbenden. Het plan is bedoeld als leidraad voor het verduurzamen van het gebouw op lange termijn, waarbij stapsgewijs en systematisch verbeteringen worden doorgevoerd. Het plan draagt niet alleen bij aan het verlagen van energiekosten en het verduurzamen, maar ook aan een gezondere leefomgeving en een hogere tevredenheid van de gebruikers van het schoolgebouw.